Zelf op weg naar een milieuvriendelijke wereld

Tegenwoordig zijn er veel mensen die zich zorgen maken om de situatie in de wereld. Dat heeft niet altijd te maken met oorlogen, ook het milieu staat tegenwoordig hoog op de agenda omdat steeds duidelijker zichtbaar wordt dat onze handelingen hun tol beginnen te eisen. We weten dat we beter om moeten gaan met de energie en we weten ook dat de fossiele brandstoffen een keer opraken. Er zijn twee opties die we kunnen kiezen. We kunnen wachten tot de regeringen iets gaan ondernemen om het probleem tegen te gaan, of we kiezen ervoor om zelf stappen te zetten op weg naar een groenere en meer milieuvriendelijke wereld. De laatste optie is veel makkelijker dan gedacht wordt.

Het merendeel van de mensen weet dat er iets gedaan moet worden, maar ziet niet altijd even duidelijk in dat dit niet direct op nationaal vlak hoeft te gebeuren. Wanneer jij zelf begint bij jouw eigen huis en je eigen omgeving, maakt dat al een verschil. Steek je daar (bewust of onbewust) andere mensen mee aan, dan stapelen de kleine effecten zich op tot een veel groter effect dat ineens wel merkbaar kan zijn.

Hoe doe je dit?

Om milieuvriendelijker te gaan leven, moeten we minder schadelijke stoffen uitstoten en moeten we de natuur meer met rust laten. Dit kun je gewoon vanuit je eigen huis doen. Begin eens met de thermostaat een graadje lager te zetten en een trui aan te trekken. Hoe minder energie je gebruikt, hoe beter dit is voor het milieu, tevens is het goed voor je portemonnee. Dit geldt ook voor alle andere apparaten. Moeten alle lampen in de keuken branden wanneer je in de kamer zit? Moet de televisie de hele avond op stand-by blijven staan als er niemand is die kijkt? Het lijken kleine dingetjes, maar wanneer je dit doet, bespaar je al aardig wat euro’s op maandbasis, en dat betekent dat je minder energie gebruikt waardoor je de natuur spaart.

Dit kan natuurlijk veel groter gemaakt worden. Je kunt letten op de herkomst van de producten die je koopt (niet alleen meubels, maar ook in de supermarkt) en je kunt bewuster omgaan met de dingen die je in huis haalt. Een goede manier om nog veel meer te besparen en het milieu te helpen, is de auto vaker te laten staan. Er zijn regelmatig afstanden die je gewoon met de fiets of lopend kunt doen. Laat je de auto vaker staan, dan hoef je minder te tanken en dat spaart zowel geld als het milieu. Tegelijkertijd krijg je veel meer energie zelf van de frisse buitenlucht, die dankzij jou ook een stukje frisser zal blijven.

Wanneer alle mensen kleine stappen zetten op weg naar een betere wereld, dan is de betere wereld een stuk dichter bij dan je denkt. En laten we eerlijk zijn: We hebben het allemaal met hetzelfde milieu te doen, dat zichzelf niet kan vervangen. Dan is het toch logisch dat we wat meer bewust om moeten gaan met wat we hebben?


No images found!
Try some other hashtag or username

Easy Facebook Feed error:

Error validating application. Application has been deleted.

Easy Facebook Feed error:

Error validating application. Application has been deleted.