Is groene stroom toekomstmuziek?

Groene stroom werd een aantal jaren geleden met veel geweld geïntroduceerd. Het was het begin van een nieuwe tijd waarbij de consument dezelfde prijs zou betalen, maar waarbij de stroom geen zware ecologische voetafdruk zou hebben achtergelaten. De enorme introductie maakte veel beloftes, maar wist deze niet waar te maken. Veel mensen gingen op zoek naar de prijzen, herkomst en mogelijkheden en zagen in dat de gelijke prijzen alleen maar het eerste jaar golden. Ook was de herkomst vaak wat duister. Zonne-energie was prima, maar biomassa… Het was het allemaal net niet.

In de tussentijd is hard gewerkt aan oplossingen en het lijkt erop dat groene stroom bijna de wereld kan veroveren. Er zijn aanbieders die inderdaad gelijke prijzen rekenen voor groene en grijze stroom en af en toe vind je de kans om iets minder te betalen. Dit zal in de toekomst normaal gaan worden als alles een beetje meezit. Dat heeft te maken met de manier waarop de stroom opgewekt wordt.

De prijs en de kosten

Energieleveranciers willen graag over naar groene stroom. Hierbij kan het bestaande netwerk gebruikt worden en is de leverancier zelf veel minder afhankelijk van het buitenland. Daarnaast wordt de uitstoot een stuk minder en is het op meerdere vlakken beter voor het milieu, wanneer een goede uitvoering gekozen wordt. Wat is dan het probleem? Eigenlijk is het heel simpel. De grijze energie wordt opgewekt in oude centrales die al bestaan. Voor de groene energie is veel meer geld nodig. De stroom die opgewekt moet worden, komt uit nieuwere centrales die vaak wat meer onderhoud nodig hebben. Daarnaast vermoeden de meeste experts dat het systeem nog niet optimaal draait. We moeten meer rendement uit de verschillende toepassingen kunnen halen en dat zal nog wat jaren kosten, want daar is tijd voor nodig.

Niemand weet wanneer dit mogelijk zal worden, maar wat wel duidelijk is, is dat er hard gewerkt wordt op verschillende universiteiten en in bedrijven om het mogelijk te maken dat er een groene revolutie op komst is. Om dat mogelijk te maken, zou groene stroom zonder enige twijfel helemaal groen moeten zijn en moet de prijs gelijk zijn of lager zijn dan de prijs van grijze stroom. Daar komt nog eens bij dat de consument geholpen moet worden met de overstap. Op die manier kunnen zoveel mogelijk huishoudens ineens bereikt worden.

Het zal nog aardig wat werk kosten om de revolutie echt op gang te helpen, maar dat er wat zal gaan gebeuren, dat is een ding dat zeker is. Het is alleen nog de vraag wanneer het allemaal toepasbaar is, en op die vraag is op dit moment nog geen antwoord.


No images found!
Try some other hashtag or username

Easy Facebook Feed error:

Error validating application. Application has been deleted.

Easy Facebook Feed error:

Error validating application. Application has been deleted.